2015. december 10., csütörtök

Egy kis lélektan: Miért tud ennyire hatni a báb a gyerekekre?

„A bábjáték azért hatásos, mert:
Képszerű – s ez megfelel a gyermek vizuális beállítottságának.
Dramatikus – mint ahogyan az ősi-átélési, megelevenedési forma is dramatikus. Az álom, az ábrándozás is dramatikus. A gyermeki fejlődés aránylag későn ér el a fogalmi absztrakcióig; a dramatikus előadás viszont sajátosan megfelel a gyermeki pszichének. De még reánk, a mai felnőttekre is a vizuális, dramatikus előadás hat a legerősebben, mivel fejlődés-lélektanilag ősibb jelzőrendszerre támaszkodik.
–  Mozgásra épül a cselekménye – a gyermekeknél pedig a vitális, a mozgásos komponensek nagyon erősek. Tehát a mozgásra, mégpedig a saját mozgásával rokon mozgásokra jól reagál. A mozgásos élmény mámoros örömet jelent. Természetesen ennél többre törekszünk. (A mozgásritmussal és magasabb rendű mozgásformákkal fejlesztjük a gyermek mozgáskészségét.)
 – Művészi erejével hat
 – Jelképes – s így a gyermek utalásos, sűrített gondolkodásának éppen a bábjáték jelképes, mesei történésmódja felel meg.
Csodálatos – az élettelen bábu megelevenedik, él. Ez a csoda újból és újból átélhető valóság. A varázslat nyílt színen, a gyermek előtt történik meg. S ezt a csodát még akkor is élvezi, ha ő maga mozgatja a bábut. Ilyenkor a gyermek egyszemélyes alkotó-varázsló és az életre keltett figura is. –  Az érzelmek kivetítését, lereagálását biztosítja – egy jó bábdarabon keresztül elfojtásokat, vágyakat, indulatokat lehet kiélni; erősnek, hatalmasnak, csodálatosnak hősnek lehet lenni, büntetni és jutalmazni lehet. S mindezt úgy, hogy a valóságban nincsenek következményei. A negatív indulatok levezetődnek, feloldódás, megtisztulás jön létre. Az indulat levezetése után pozitív indítékot és problémamegoldási lehetőségeket nyújthatunk a gyermekeknek a bábjátékon keresztül.”


Dr. Polcz Alaine: A bábjáték lélektanáról. (in: Báb Játék Bábjáték, Szöveggyűjtemény, 2003. szerk. Dr. Horváthné Fülep Éva )

A szerzőről: Polz Alaine pszichológus volt, játékdiagnosztikai módszereit nagyon sok pszichológus használja. Dolgozott a Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikán, ahol a nagyon súlyos beteg és haldokló gyermekek és hozzátartozóik pszichológusa volt. 1976-ban Magyarországon elsőként hozott létre klinikai osztályon játszószobát, illetve külön szobát a szülők számára. A Magyar Hospice Alapítványt 1991-ben hozta létre

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mentasárkány

Mentasárkány
Mentasárkány Bábjáték